Informacja o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania
Informacja
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie informuje, że
klasyfikatorzy grzybów w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gryfinie
udzielają bezpłatnych porad w zakresie identyfikacji grzybów oraz uzyskania atestu na grzyby świeże
od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-14:00
po uprzednim kontakcie telefonicznym
pod numerem tel./fax 91 416 23 43 / 91 416 38 58
Atest na grzyby świeże można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gryfinie ul. Flisacza 6 74-100 Gryfino po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem tel./fax 91 416 23 43 / 91 416 38 58
Grzyby należy dostarczyć w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości. Grzyby posegregowane gatunkami, umieszczone w przewiewnych opakowaniach (kosze, skrzynie).
Grzyby przechowywane w torebkach foliowych, suszone, zamarynowane bądź poddanych obróbce termicznej nie podlegają ocenie.
Na terenie powiatu gryfińskiego:
Uprawnienia grzyboznawcy (nr 2013) posiada pan Marek Ruczkowski tel. 665 885 701
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie a grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
- Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki; gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
- Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
- W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych;
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Wezwany w porę lekarz może uratować życie.
Załączniki do pobrania
Plik | Nazwa | Data dodania | Pobrań |
---|---|---|---|
GRZYBY KOMUNIKAT-1 (PDF, 127.39Kb) | 2023-08-23 11:53:03 | 0 | |
ulotka-podstwowe zasady bezpiecznego grzybobrania-2 (PDF, 598.95Kb) | 2023-08-23 11:53:03 | 1 |
Plik | Nazwa | Data dodania | Pobrań |
---|
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Jolanta Lis Data wytworzenia:
23 sie 2023
Osoba dodająca informacje
Bartosz Dłubak Data publikacji:
23 sie 2023, godz. 11:53
Osoba aktualizująca informacje
Bartosz Dłubak Data aktualizacji:
23 sie 2023, godz. 11:53