Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Gminy Chojna

Wyszukiwanie zaawansowane

Menu przedmiotowe

Tagi

Informacja o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania

Informacja

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie informuje, że
klasyfikatorzy grzybów w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gryfinie
udzielają bezpłatnych porad w zakresie identyfikacji grzybów oraz uzyskania atestu na grzyby świeże

od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-14:00
po uprzednim kontakcie telefonicznym
pod numerem tel./fax 91 416 23 43 / 91 416 38 58


Atest na grzyby świeże można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gryfinie ul. Flisacza 6 74-100 Gryfino po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem tel./fax 91 416 23 43 / 91 416 38 58

Grzyby należy dostarczyć w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości. Grzyby posegregowane gatunkami, umieszczone w przewiewnych opakowaniach (kosze, skrzynie).
Grzyby przechowywane w torebkach foliowych, suszone, zamarynowane bądź poddanych obróbce termicznej nie podlegają ocenie.

Na terenie powiatu gryfińskiego:
Uprawnienia grzyboznawcy (nr 2013) posiada pan Marek Ruczkowski tel. 665 885 701

 

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

  1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
  2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie a grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
  4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki; gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
  5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
  6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
  7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
  8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych;

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Wezwany w porę lekarz może uratować życie.


Załączniki do pobrania

Plik Nazwa Data dodania Pobrań
GRZYBY KOMUNIKAT-1 (PDF, 127.39Kb) 2023-08-23 11:53:03 0
ulotka-podstwowe zasady bezpiecznego grzybobrania-2 (PDF, 598.95Kb) 2023-08-23 11:53:03 1
Plik Nazwa Data dodania Pobrań

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Jolanta Lis

Data wytworzenia:
23 sie 2023

Osoba dodająca informacje

Bartosz Dłubak

Data publikacji:
23 sie 2023, godz. 11:53

Osoba aktualizująca informacje

Bartosz Dłubak

Data aktualizacji:
23 sie 2023, godz. 11:53